Sponsors seizoen 2018-2019
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Hoofdsponsor seizoen 2018-2019

Historie

Ondanks het feit dat drie eerdere pogingen mislukten wordt in mei 1954 een start gemaakt met een Zwijndrechtse korfbalvereniging. Het eerste bestuur werd gevormd door de initiatiefnemers Gerard Los, Annie de Waard, Hettie Spoelstra, Arie van der Werff en Wout Verhoeven. Bij de oprichting waren er 49 leden, bij het verschijnen van het eerste clubblad in juli 1954 al 82. De clubkleuren werden bepaald op wit/rood en de eerste trainingsstek werd 'De Punt' in het Noordpark.

De jaren 50 en 60 
Albatros groeit snel naar zo'n 125 leden en kan in 1956 al de eerste kampioen begroeten. In 1957 wordt het vlaggenschip kampioen in de 3e klasse onder trainer Voogt en de club verhuist naar 'de Lus' waar in 1959 in het bijzijn van de burgemeester het eerste eigen clubgebouw wordt geopend. 
In 1961 wordt er voor het eerst een aspirantenteam gevormd als logisch gevolg van de aandacht voor het schoolkorfbal. In 1967 neemt Ries Poley de trainingen van de seniorenselectie voor zijn rekening. In 1968 een nieuwe mijlpaal want vanaf dat moment wordt er gekorfbald op sportcomplex 'Bakestein'. De naam van het clubblad verandert van 'Wiekslag' naar 'Nestgeluiden' en het Albatrosbestuur stemt tegen het samengaan van beide korfbalbonden CKB en KNKB.

De jaren 70 
Als gevolg van het onvermijdelijke samengaan van beide sportbonden worden alle leden aan een sportkeuring onderworpen en na een geslaagde bouwverloting wordt in 1971 de kantine op sportcomplex Bakestein opgeleverd. De vereniging groeit naar 170 leden en neemt in 1972 voor het eerst met een pupillenteam deel aan de competitie. 'De Walburghal' wordt geopend met een microwedstrijd tussen Albatros en Zwijndrecht en het 20-jarig bestaan wordt gevierd met ruim 200 leden. Het ouderkorfbal komt van de grond op initiatief van de jeugdcommissie maar jammer genoeg moet er door het jongenstekort ook met een meisjesteam gespeeld worden. Van 10 tot 11 uur op zaterdagochtend komen de allerjongsten voor hun welpentraining, want inmiddels groeit de vereniging uit naar 300 leden in 1977. Onder trainer Versteeg promoveren Albatros 1 en 2 naar respectievelijk de landelijke 1e klasse en de reserve 2e klasse.

De jaren 80 
De technische mensen binnen de club buigen zich over een rode draad voor alle teams en voor het eerst in de geschiedenis van de club vindt een buitengewone ledenvergadering plaats waar nieuwe statuten en reglementen worden vastgesteld. Albatros wordt met 386 leden de 7e club van Nederland. In 1981 worden na een geslaagde actie 'KASSA' de uitbreiding van de kantine en twee nieuwe kleedkamers geopend door burgemeester Pijl Hogeweg. De jeugd gaat successen oogsten. A1 neemt deel aan het NK in Buitenpost en J1 verliest de finale van het NK voor afdelingskampioenen. In 1984 wordt een sponsorovereenkomst gesloten met het Zoetermeerse BSO en wordt een open middag op het Albatrosveld bezocht door 100 kinderen. Hoogtepunt van de viering van het 30-jarig bestaan in 1984 is het uitreiken van het zilver in de Orde van Oranje Nassau aan de afscheid nemende voorzitter Gerard Los. 1985 wordt het jaar van de junioren; J1 wordt in Oss Nederlands zaalkampioen en mag zich tevens sportploeg van het jaar in Zwijndrecht noemen. Albatros 2 promoveert in 1986 naar de reserve Hoofdklasse en in 1987 barst de discussie los over 2- of 3-vakken-korfbal. Het APT, een promotieteam, wordt opgericht. In 1989 nemen 12 Albatrossers deel aan het toernooi om de Friendship-cup in Houston. Er nemen maar liefst 15 verenigingen deel aan het eigen Bakestein-toernooi waarna het veld een heel jaar gesloten wordt in verband met een renovatie. Zwijndrecht krijgt twee sporthallen.

De jaren 90 
Een recordaantal deelnemers bij het juniorenkamp in Chaam en een recordbedrag van 5700 gulden winst bij de Grote Clubactie in 1990. In 1991 wint Albatros 1 haar eerste twee-vakkenwedstrijd in de Overgangsklasse met 14-16 van Oranje Zwart. Het seizoen gaat in zonder voorzitter en met twijfels over de aanleg en plaats van de Betuwelijn. Albatros klimt opnieuw naar 300 leden en 160 kampgangers trekken naar het Brabantse Heeze voor een familiekamp. In 1993 organiseert het APT de eerste medewerkersavond en organiseert het welpenblok een feest voor 70 kinderen. In 1994 is Albatros gastheer voor de Franse nationale ploeg en organiseert samen met het KNKV een heuse zaalinterland in 'de Walburghal'.
De Albatrosjeugd loopt  2000 gulden bij elkaar voor hun eigen speeltuin. Het 40-jarig bestaan wordt gevierd met onder meer 40 kwartier paalschieten en een circusprogramma voor de jeugd. 
Hoogtepunt in 1995 was het dubbele kampioenschap van het B1-team onder leiding van Margreet de Bondt. In de zaal werd in de finale met 5-3 gewonnen van het Amsterdamse Rohda en op het veld in Westerhaar was de uitslag en de tegenstander hetzelfde! In mei 1997 werd een open dag voor mensen met een verstandelijke beperking gehouden en met de enthousiaste groep die daarop af kwam werd in juni 1998 deelgenomen aan het NK voor G-teams in Apeldoorn. Medio 1998 wordt het technisch beleidsplan van de club afgerond en speelt het A-team met coach Mirelle Fortuin de veldfinale in de Arnhemse Arena die met 14-8 wordt verloren van Die Haghe. A1 doet het in het seizoen 1998-1999 in de hoofdklasse fantastisch onder leiding van Wim Diepenhorst en wordt zowel in de zaal als op het veld tweede achter KVS A1, maar zal het seizoen daarna degraderen.
De laatste jaren van de eeuw staan in het teken van de op handen zijnde verhuizing naar een nieuwe stek met in ieder geval kunstgras en mogelijk zelfs een eigen sporthal. De Activiteiten Commissie staat garant voor sportieve seizoensafsluitingen, een millenniumfeest en kerstgala's, een en ander gesteund door muziek van MAD. Door het gebrek aan scheidsrechters worden een aantal teams gedwongen breedtekorfbal te gaan spelen.

De nieuwe eeuw 
Een crisis levert een nieuw bestuur op dat op 13 oktober 2000 geinstalleerd wordt. De nieuwe voorzitter heet Kees van Herpen en selectietrainer Theo Euser behaalt al direct twee promoties. Margreet de Bondt viert een feestje omdat zij al 20 jaar in het eerste team speelt en Roeland Barendregt beleeft het hoogtepunt van zijn scheidsrechterscarriëre als hij de juniorenfinale in Ahoy mag fluiten. Albatros krijgt een eigen website: 
Begin 2002 wordt Viviënne van Die het 400e lid. Het Lokaal Onderwijs Centrum in Zwijndrecht krijgt groen licht, dit is medebepalend voor het doorgaan van de verhuizing naar de nieuwe locatie bij Develstein. 
Het jubileumweekend eind mei 2004 wordt, mede gesteund door schitterend weer, een fantastisch feest. Een druk bezochte receptie, een musical, een jubileumboek, een wedstrijd tussen oud-leden en een spetterende zeskamp met barbecue en feestavond leveren voor elk wat wils op.
In juni 2005 verhuist Albatros op de fiets naar de nieuwe accommodatie op sportpark Develstein en in augustus wordt het veld geopend met een wedstrijd tussen Deetos en Albatros. Albatros 1 speelt op het veld weer in de overgangsklasse en eind 2005 begroet de korfbalclub haar 500e lid! Het vernieuwde bestuur onder voorzitter Mart Joosten stelt Nestregels op om het reilen en zeilen op het grote sportcomplex zo goed mogelijk te laten verlopen. 
In juni 2006 wordt het Zwijndrechtse bedrijf Vogel BV de nieuwe hoofdsponsor en in november wint Albatros' eerste team de eerste prijs bij het door Vogel gesponsorde zaaltoernooi. 
Het G-team viert op 1 september 2007 haar tienjarig-bestaan en in december van dit jaar overlijdt ere-voorzitter en mede-oprichter Gerard Los. 
In februari 2008 wordt Albatros 2 kampioen in de zaalcompetitie en promoveert naar de reserve Hoofdklasse, het hoogste niveau ooit gehaald in de zaal door het reserveteam. Het verblijf op dit niveau duurt slechts één seizoen. 
De ledenvergadering gaat op 2 juli 2008 akkoord met een wijziging van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.
A-jeugd trainer Daan Euser promoveert in het seizoen 2008-2009 met A1 naar de Hoofdklasse op het veld en naar de Overgangsklasse in de zaal. Eind mei 2009 verliest ons jeugdlid Daniëlle Kaijim het leven bij een vreselijk familiedrama.
Het fluiten van wedstrijden, zowel binnen als buiten Zwijndrecht, vergt een grote inspanning van de leden en Albatros kent ook voor de bar- en keukendiensten een vrijwilligerstekort en dus worden de team- en lidverplichtingen via contactpersonen uitgebreid.
Hoewel het sportcomplex over een AED mag gaan beschikken, vertoont het op ander gebied al heel wat kleine en grotere mankementen en blijft het lastig om bij de gemeente Zwijndrecht gehoor te krijgen. 
De maatschappelijke stagiaires doen hun intree binnen de vereniging.

Vanaf 2010
Albatros speelt in het kader van de RTV Rijnmond korfbalcup in november 2010 een bekerwedstrijd tegen DeetosSnel. Ook de D-teams van beide clubs treden tegen elkaar in het strijdperk. 
De sponsorcommissie plaatst nieuwe reclameborden op de velden en in de zaal en een heuse tv-krant doet haar intrede. De club neemt na vijf jaar afscheid van hoofdsponsor Vogel BV. De nieuwe sponsor Mathla steekt Albatros 1 en 2 in nieuwe kledij.
De website wordt helemaal vernieuwd, Albatros wordt ook actief op Twitter en Facebook. De kantine ondergaat een metamorfose en er wordt een nieuwe supporterscommissie opgericht die de supportersbattle introduceert. Het G-team wordt in 2011 Nederlands Kampioen in de B-categorie en in 2012 start de G-commissie met een jeugdteam. In dit jaar behalen acht Albatrossers het diploma Korfbaltrainer 2, oud-voorzitter Dirk Visser krijgt een koninklijke onderscheiding en er wordt afscheid genomen van Albatros-aanvoerder Timon Lommers en icoon Margreet de Bondt. Alle Albatrossers worden vereeuwigd in het MCD-plaatjesalbum.
In maart 2013 promoveert Albatros 1 in de zaal naar de Overgangsklasse waarin men echter slechts een jaar verblijft. B1 wordt 3e bij het NK voor afdelingskampioenen in Enschede. Er wordt afscheid genomen van een aantal selectiespelers waaronder topscoorster aller tijden Monique van der Net en in september worden voorzitter Mart Joosten en secretaris Petra Barendregt na acht jaar bestuurslidmaatschap vervangen. Max van de Pol en Michelle Visser nemen hun taken over.
In februari 2014 speelt de sportploeg van het jaar 2013 in de gemeente Zwijndrecht wel de finale van de RTV Rijnmond Korfbalcup tegen KCC/Delta Logistiek. De finale gaat in de Deetoshal met 28-13 verloren.
Eind mei staat in het teken van de viering van het 60-jarig jubileum. Het programma bestaat uit een receptie waarin jubilarissen gehuldigd worden, circus Rotjeknor voor de jeugd, het paalschiettoernooi, een lipdub, een wedstrijd van oud-eerste spelers, een buffet en een afsluitende feestavond.
Ondanks het nieuwe wedstrijdrecord van twaalf doelpunten door Koen Huijser sneuvelt het vlaggenschip in december 2014 al snel in de bekercompetitie van de ZH Korfbalcup. In januari 2015 is Albatros gastheer voor het Portugese landenteam en deelt de punten via de buzzerbeater van Mattijs Punt in een druk bezochte wedstrijd. 
In Nieuwerkerk speelt Albatros in de Kleine Vink in Nieuwerkerk de thriller tegen Futura om het zaalkampioenschap in de 1e klasse. Bussen vol supporters steunen de ploeg en zij zien Stefan de wedstrijd beslissen. De ploeg dwingt hiermee promotie naar de Overgangsklassse af.
Op het veld beslist een desastreus verlopen driekamp met Sporting Trigon en Swift het pleit voor Albatros 1 dat evenals haar trainingsmaatjes van het 2e een klasse moet afdalen. Er wordt afscheid genomen van selectietrainer Karim Ratoube, hij wordt opgevolgd door Steven de Graaf.
Het bestuur houdt een ledenraadpleging en Albatros ontvangt van het KNKV een wedstrijdbal vanwege de ledengroei naar 550 leden. 
Vanaf augustus 2015