Sponsors seizoen 2018-2019
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Hoofdsponsor seizoen 2018-2019

Uit de pen van .... Ad Droogendijk

penBedankt Evelien voor de pen. Het is dan altijd weer een afweging wat je gaat schrijven. Mijn geschiedenis met Albatros begint in 1962. Op 11 jarige leeftijd werd ik door mijn buurjongen Jan van den Herik overgehaald om eens mee te gaan naar Albatros.
Eigenlijk zou ik gaan voetballen bij Groote Lindt. Op een of andere manier heeft het korfballen mij toen toch weten te boeien want ik heb het voetballen afgezegd en ben lid geworden van Albatros. Bij Albatros voelde ik mij welkom, ze waren immers altijd wel op zoek naar bijzondere talenten. Volgens mij bestond er nog geen pupuillengroep en werd ik in het laagste aspirantenteam ingedeeld om het spel onder de knie te krijgen.

Nu was het korfbalspel mij niet geheel onbekend. Ik kom uit een gezin van 8 kinderen en 7 van de 8 zijn allemaal kortere of langere tijd lid geweest bij Albatros. Zoals gezegd de geschiedenis start in 1962. De goede rekenaars onder ons kunnen dus denken dat ik dan nu 54 jaar lid van de club ben, maar dat is niet het geval.
Vanaf 1970 tot 1977 ben ik er tussenuit geweest. In die periode heb ik mij sterk ingezet om het korfballen in Zwijndrecht in een breder perspectief te krijgen. Anders gezegd in die periode ben ik één van de initiatiefnemers geweest voor de oprichting van Korfbal Vereniging Zwijndrecht, het huidige Conventus. Tot 1975 heb ik daar gekorfbald. Na een stop van 2 jaar wilde ik toch weer gaan korfballen en ben ik na een goed gesprek met het toenmalige bestuur weer lid geworden van Albatros.
Vanaf die periode ben ik altijd wel actief geweest voor de vereniging, tot 1995 als spelend lid. Zolang ik mij kan herinneren ben ik ook altijd als trainer actief geweest. Vaak de lagere junioren/senioren. Dit was overigens ook wel een bewuste keuze. Meestal waren er voldoende geschikte trainers voor de selectieteams, maar voor de lagere teams gaf dit altijd problemen. (nu nog geloof ik). Regelmatig maakte ik deel uit van het bestuur, maar eigenlijk was ik liever met fysieke activiteiten bezig dan met besturen. Evengoed ben ik een aantal jaren voorzitter geweest van de kantinecommissie. Een bijzondere boeiende periode. We hadden toen nog de beschikking over 54 vrijwilligers die keuken en bardiensten wilde draaien. Een of twee keer per jaar nodigden wij als kantinecommissie deze groep uit om hen te bedanken voor hun inzet en bij te praten over nieuwe ontwikkelingen.
Het was de periode dat wij als Albatros verhuisden van Bakestein naar Develstein. Een drukke periode. De nieuwe kantine en keuken moest worden ingericht. Voor de bar was een bedrag van 2500 euro beschikbaar. Een minimaal bedrag dus werd het zelf timmeren, idee uitwerken, bespreken met de projectleider Nico Kok en dan aan de gang. Het leuke van z’n periode is dat je ontdekt hoe divers mensen reageren. Er zijn altijd mensen die het werk waarderen, maar er zijn minsten evenveel mensen die aangeven wat in hun ogen anders had gemoeten. Deze reacties zijn helaas vaak te laat. Het zou beter zijn om vooraf mee te denken en te werken.
Wie over deze periode een groot compliment verdient is Chris Reijmers. Hij presteerde het toch maar om wekelijks een sluitend bar en keuken rooster te maken en dat was echt een hele klus. (in moderne taal een K klus) Met enige spijt kijk ik terug dat ik het voorzitterschap van de kantinecommissie moest beëindigen vanwege tijd gebrek. Waarom spijt? We hadden 54 vrijwilligers voor bar en keuken diensten, waar zijn die gebleven??? De trainingsavonden zijn niet meer voorzien van een vaste bardienst, dus iedereen moet maar voor zichzelf zorgen en afrekenen. Dit levert echt wel bedenkelijke situatie op. Het komt voor dat de kantine niet wordt afgesloten, het alarm niet ingesteld, soms zelf zit de kas nog in de kassa, de velddeuren niet afgesloten. Voor de huidige kantinecommissie heb ik nog wel een tip. Als je mensen wilt werven doe dit dan niet met een folder op de bar, of een oproep in de weekbrief, nee, onderzoek en selecteer naar goede vrijwilligers en ga een persoonlijk gesprek met hen aan (niet belerend bedoeld maar vanuit ervaring wetend dat dit het beste werkt).
Een van de andere hoogtepunten die ik wil noemen is het pimpen van de kantine. Er werd een pimpcommissie ingesteld. Praten, praten, plannen maken, maar het wilde niet lukken. Gelukkig hebben Annelies Lagarde en Corine Huyser hun ideeën gedeeld met de leden van de beheers commissie. Zij wilden de ideeën wel realiseren en zijn aan het werk gegaan. Niet lullen maar poetsen. Dit heeft ertoe geleid dat in heel Nederland al het steigerhout is opgekocht en de kantine is voorzien van een zeer gezellige inrichting. Ik mag best wel even de namen noemen die hiervoor verantwoordelijk zijn, behalve ondergetekende zijn Jan de Fouw , Arie Vlasblom en Leo Wallegie vijf weken zeer intensief bezig geweest om het geheel te realiseren.
Het mooie van Albatros (maar ik denk bij de meeste verenigingen) zijn de stille werkers. Zij zorgen veelal voor de vanzelfsprekend heden. Wij als Albatros hebben er ook z’n een.
Hoe komt het toch dat iedere ploeg steeds weer zijn/haar eigen ballen heeft? Hij regelt het.
Hoe komen we toch zomaar aan de hesjes. Hij regelt het.
Hoe komt het toch dat we steeds gewoon de palen uit het materialenhok kunnen halen. Hij regelt het.
Wie regelt toch dat de lijnen van de kleine velden altijd weer compleet zijn en indien nodig zijn uitgelegd. Hij regelt het.
Een nieuw reclamebord hangt op. Hij regelt het.
De verlichting in de kantine doet het altijd. Hij regelt het.
Sleuteltjes voor de ballen kastjes. Hij regelt het.
Nieuwe ballen, korven e.d. e.d. e.d. e.d. Hij regelt het.
Door de weeks de kantine openen voor onderhoud e.d. Hij regelt het.
Zorgen voor voldoende ballen in de verschillende trainingslocaties tijdens het zaalseizoen. Hij regelt het.
Hij is de initiatiefnemer voor het instellen van de schoonmaakcommissie. Wekelijks wordt de kantine schoongemaakt. Zijn naam is Jan de Fouw, wie kent hem niet
Het is bijna vanzelf sprekend dat de kantine schoon is, maar die vanzelfsprekendheid betekent wel dat er een groep van vier /vijf mensen iedere donderdagmorgen ruim twee uur bezig is om dit te realiseren. (dit is inclusief koffie drinken ). Mochten jullie de behoefte hebben om deze mensen te bedanken dan kan je je bedankje kwijt bij Jan de Fouw, Leo Wallegie, Jan van der Net, Arie Vlasblom of ondergetekende.
Nu weer even terug naar mijn overige activiteiten. Op dit moment draai ik om de twee weken een kantine dienst op de woensdagavond. De groepen die trainen zijn de recreanten/ BBB groep, het G-team, en lager senioren. Volgens mij de gezelligste avond om dienst te doen. Dat komt mede door de plezierige wijze waarop de leden die komen trainen de kantine betreden. Iedereen komt altijd binnen met een hartelijk “goede avond Ad” en dat maakt het natuurlijk wel extra gezellig. Vervolgens is het natuurlijk normaal dat je zaterdags een tosti kan bestellen, wie maakt die dingen eigenlijk???
Beste Albatrossers we hebben een prachtige vereniging met veel actieve leden en commissies. Dit betekent wel dat je veel rekening met elkaar moet houden en goed moet communiceren. Dit lijkt wel steeds beter te gaan dus volhouden en blijven verbeteren.
Rest mij de pen door te geven en die geef ik graag aan Natalie Hoogendoorn

Blije groet, 
Ad Droogendijk