Sponsors seizoen 2018-2019
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Hoofdsponsor seizoen 2018-2019

Zonder scheidsrechter geen wedstrijden (deel 3)

scheidsrechterOp het gebied van scheidsrechters is er altijd wel iets te melden binnen Albatros, positief of negatief. We praten je graag even bij over de teamverplichtingen, de appgroep Fluit, de jwl-ers en ander zaken.
Wedstrijdkorfbal: Albatros senioren 1 t/m 5, A1, B1, B2, C1, C2 en D1 spelen in het wedstrijdkorfbal en hebben daarbij recht op neutrale leiding. Dit is bedoeld om e.e.a. zo eerlijk mogelijk te laten verlopen in de klassen waar sprake is van promotie en degradatie. 

 

Deze wedstrijden worden dus gefloten door zogenaamde bonds-scheidsrechters die met succes een opleiding hebben afgerond. Bij Albatros zijn op dit moment alleen Matthijs van Joolingen en Leo Witteveen regelmatig buitenshuis actief als KNKV-scheids, maar eigenlijk zouden we ieder weekend 5,5 scheidsrechter moeten leveren voor onze 11 wedstrijdkorfbalteams.
Gelukkig hebben Petra Barendregt, Raoul van Duivenvoorde, Jeroen Glastra van Loon, Merwin de Miranda, Michiel van Veen en Ferry Wensveen aangegeven tot KNKV-scheidsrechter opgeleid te willen worden. Dit houdt in dat zij drie wedstrijden onder begeleiding moeten fluiten en vervolgens examen mogen doen. Hopelijk kunnen we hier dit jaar nog een blij bericht over plaatsen.

Wedstrijden zonder scheids
Helaas zijn er landelijk te weinig scheidsrechters en wil ook niet iedere scheids wekelijks in actie komen. Meestal blijven er dan in de reserve 3e en 4e klassen en de lagere jeugdklassen van het wedstrijdkorfbal wedstrijden over die dan aan de thuisspelende verenigingen worden “terug gegeven”. Dit gebeurt op donderdagochtend via de mail en dan heeft de Albatros-aanwijzer meteen een probleem. Onze jwl-ers zijn dan immers al ingedeeld en de teruggegeven wedstrijden zijn van een dermate niveau dat ze niet door iedereen gefloten kunnen worden. Gelukkig is er een back-up-groep verzameld in de FLUIT-app en is de hoop dat één van hen één van de wedstrijden kan oppakken of zelfs nog een extra wedstrijd wil oppakken. Recent is deze groep uitgebreid met zes personen uit zaal 5 waarvoor onze hartelijke dank.

Breedtekorfbal
Alle overige thuiswedstrijden (breedtekorfbal), gemiddeld zo’n 13 per zaterdag, worden door onze eigen leden gefloten. De jwl-groep (ca. 24 personen) pakt het merendeel van de jeugdwedstrijden op en deze groep werd gelukkig recent uitgebreid met Martijn Smeulers en Daan Hijweege. Erik Bos is weer terug van zijn blessure en ook hebben Dennis Streefkerk en Fleur Bos aangegeven belangstelling te hebben de F-jeugd te gaan fluiten. Onze jwl-ers zijn herkenbaar aan het mooie lichtblauwe shirt.
De overgebleven wedstrijden, dus de wedstrijden van S7, S8, S9, Midweek, A2 t/m A4, maar ook regelmatig BCDEF-jeugdwedstrijden, worden aan de senioren- en A-teams toegewezen. Hierdoor krijgen ook de minder ervaren fluitisten de kans om eens te oefenen bij bijvoorbeeld de pupillen. Gelukkig hebben we over de zaterdagse invulling niet te klagen, want ondanks wat gemopper, wordt dit gewoon keurig geregeld.

Commissie Fluit
Verder is bij Albatros de Commissie Fluit actief. Zij monitoren de wedstrijden, initiëren de opleidingen, delen de wedstrijden in en registreren de spelregelcertificaten. Ook worden straks weer B-spelers ingedeeld bij E- en F-wedstrijden waarbij zij begeleiding van één van de commissieleden of ervaren fluiters krijgen.
Zo proberen we op alle fronten (re)actief, meedenkend en flexibel te zijn, immers ….zonder scheids geen wedstrijd.