Sponsors seizoen 2018-2019

Hoofdsponsor seizoen 2018-2019

Het nut van rekken..

de lusRekken of stretchen wordt in de sportwereld als heel normaal beschouwd. Veel sporters zouden zelfs niet zonder kunnen!!?? In deze tekst zullen we aantal onthullingen over rekken geven waarvoor ook wetenschappelijk bewijs kan worden geleverd. Ja, u leest het goed ‘onthullingen’; omdat wij denken dat menig sporter, trainer, coach of begeleider een andere kijk heeft op het rekken/ stretchen.

WERKT REKKEN PREVENTIEF OP BLESSURES?
Het antwoord op deze vraag is NEE. Het verband tussen stretchen en een lagere kans op blessures is zwak of waarschijnlijker nul. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de wetenschappelijke onderbouwing nog voor veel sporten niet te vinden is. Het geldt in ieder geval wel voor voetballers, handballers, american footballers, militairen en brandweermannen. Enige nuance moet dan ook gemaakt worden en is de bovenstaande NEE, nog niet zo’n hele harde NEE…

ZORGT REKKEN VOOR EEN BETERE DOORBLOEDING? 
We weten zeker dat rekken niet zorgt voor een betere doorbloeding!! Dit wordt namelijk regelmatig beweerd maar blijkt feitelijk onjuist te zijn.  Actief bewegen is het enige wat voor een betere doorbloeding van spieren zorgt.

REKKEN IS HARTSTIKKE GOED TEGEN SPIERPIJN?
Ook hier is de wetenschap behoorlijk eenduidig; NEE, rekken werkt niet preventief tegen het optreden van spierpijn. Als je eenmaal spierpijn hebt (spierpijn als gevolg van een zware training of wedstrijd) is zelfs het advies NIET rekken!!! Dit zorgt ervoor dat de spierpijn alleen maar langer blijft bestaan…

REKKEN ZORGT VOOR EEN TOENAME VAN EEN BEWEGINGSUITSLAG?
Ja, dit is helemaal waar. Wel moeten we ons realiseren dat we niet alleen spierweefsel rekken maar bindweefsel zoals banden, gewrichtskapsels, pezen. De toename van mobiliteit wordt bereikt door zowel statisch als dynamisch rekken. De intensiteit van het rekken dient hoog te zijn en mag zeer doen (dat wil zeggen rekpijn geven). Een korte rekduur en veel herhalingen of een lange rekduur met weinig herhalingen lijkt niet veel uit te maken. Het gaat vooral om de totale dosis van de rekprikkel.

REKKEN VERLAAGT DE SPIERSPANNING?
Ja dat kan…. Als je statisch rekt (een bepaalde beweging gedurende 5 seconden of langer vasthouden), verlaag je de spierspanning. Bij het dynamisch rekken (je blijft in beweging) is dit niet het geval. Is dit wenselijk? Als je een explosieve sport beoefend is statisch rekken niet zo handig. Doordat de spierspanning afneemt kan je niet een maximale prestatie leveren. Dus onze tip is; rek niet statisch vlak voor een wedstrijd of training. 

REKKEN IS NUTTIG!
Stretchen/ rekken in de sportwereld valt niet weg te denken en is prima. Alleen de voordelen die aan rekken worden toegediend mogen wat genuanceerd worden. Voor de ene sport is rekken essentieel voor de andere sport totaal niet. Maar wat nog belangrijker is, is wat de sporter er van vindt. Kortom als het voor de sport geen must is om te rekken maar je voelt je er zelf goed bij, dan blijf je gewoon rekken. Daarnaast gebeuren vaak tijdens het rekken ook een aantal andere  nuttige zaken; de sporter sluit zich even af voor de buitenwereld,  de interne focus wordt hoger, even het voelen van je eigen lijf en het activeert vaak het zenuwstelsel.

Vragen en opmerkingen zijn welkom.

Jeremy Martis, sportfysiotherapeut
Lennard Kal, sportfysiotherapeut en manueel therapeut (Mmt)

www.fysiodelus.nl